Uw zoekresultaten

Sint Jozefkathedraal

In 1886, ongeveer een halve eeuw nadat de Sint Martinus in gebruik was genomen, werd begonnen met de bouw van de tweede katholieke kerk in de stad Groningen. Voor de ligging was gekozen voor de zuidoostkant van de stad, waar een wijk, de Oosterpoort geheten, in aanbouw was. Deze was vooral voor arbeiders bedoeld en vandaar dat de kerk naar St. Jozef, timmerman en patroon van de werklieden, genoemd werd. De architect, P.J.H. Cuypers, maakte er een sierlijk neo-gotisch bouwwerk van met een hoge, slanke toren. Het interieur was bij de wijding op 25 mei 1887 vrij sober, met wit gepleisterde muren en met slechts enkele decoraties, maar in de loop van de tijd kreeg ze een rijkere aankleding, – dank zij schenkingen van welgestelde parochianen, met name van het echtpaar Rikkers-Lubbers. Zo kwamen er luidklokken in de toren en werden de vensterramen vervangen door glas-in-lood.

Ook in latere tijd kwamen er verfraaiingen en werd de kerk goed onderhouden. Dat zal er toe hebben bijgedragen, dat de St. Jozef in 1974 op de lijst van Rijksmonumenten werd geplaatst en dat ze in 1980, toen de St. Martinus werd afgestoten, de functie van kathedraal – bisschopskerk – overnam. Als zodanig is ze nu volop in gebruik.

Bron: https://www.stmartinusparochie.nl/kerkgebouwen/

Zaterdag:
17.00 uur: Internationale H.Mis

Zondag:
11.00 uur: Hoogmis 17.00 uur: Latijnse H. Mis

Doordeweeks:
Op de weekdagen van maandag t/m vrijdag wordt om 12 uur het Rozenhoedje gebeden met aansluitend het middaggebed en om 12.30 uur de H.Mis. Op donderdag is er van 11.30 uur – 12.30 uur: uitstelling van het Allerheiligste en om 19.00 een avondmis.

Websitelink vieringen:
https://www.stmartinusparochie.nl/vieringen/

Sint Jozefkathedraal
Radesingel 4, Groningen, Nederland
9711 EJ,
Tel: 050-3124215
E-mail: secretariaat@stmartinusparochie.nl
Website: https://www.stmartinusparochie.nl/
Facebook:
Twitter:
Map

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken