Uw zoekresultaten

Sint Catharinakerk

De niet georiënteerde R.K. Sint Catharinakerk heeft twee torens van elk 73 m. En wie heel goed kijkt zal zien dat beide torens niet precies hetzelfde zijn. De zuidelijke (linker) toren is een iets slankere toren. Het is de toren van de Zuiverheid van Maria. De noordelijke (rechter) toren is iets forser. Het is de toren van de Kracht van David. In de rechter toren bevindt zich sinds 1987 het Philips carillon uit 1966, dat oorspronkelijk in een moderne carillontoren in een park bij het Evoluon in Strijp stond.

De huidige St. Catharinakerk vervangt de middeleeuwse voorgangster die hier ter plaatse stond (zie tekst hierboven en onder). Het is een driebeukige neogotische kruisbasiliek met dubbeltorenfront, waarvan de symboliek teruggrijpt op o.a. de Toren van David, de door de katholieke voorman J. Alberdinck Thijm gepropageerde middeleeuwse symboliek. Het ontwerp van Cuypers grijpt terug op de vroege en klassieke Franse gotiek en vormt daarmee het hoofdwerk in zijn eerste periode.

In de Catharinakerk bevind zich het grootste orgel van Nederland. Hier worden nog regelmatig concerten op gegeven die vrij toegankelijk zijn.

Tijdens de restauratie van het exterieur is een bijzondere vondst gedaan. Algemeen is wel bekend dat de huidige Catharinakerk, gebouwd tussen 1860 en 1867 naar een ontwerp van architect Cuypers, is voorafgegaan door een oudere kerk. Vóór de torens van de huidige St. Catharinakerk is in 2002 de fundering gevonden van die oudere kerk. Die funderingen zijn nauwkeurig onderzocht, evenals de geraamten die ertussen gevonden zijn en die erop wijzen dat deze plek ook als begraafplaats is gebruikt. De funderingen blijven zichtbaar voor geïnteresseerden. De meest interessante delen zijn niet af gedekt met zand en bestrating maar met glas. Zo blijven die oude funderingen zichtbaar.

Zaterdag:

Zondag:
9:30 Eucharistie

Doordeweeks:
dinsdag: 12:15 Eucharistie woensdag: 12:15 gebedsviering donderdag: 12:15 Taize viering vrijdag: 12:15 Orgel getijde viering

Websitelink vieringen:
http://www.parochiesintjoris.nl/vieren/vieringen.html

Sint Catharinakerk
Catharinaplein 1
5611 DE,
Tel: 040-2110467
E-mail: info@parochiesintjoris.nl
Website: http://www.parochiesintjoris.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/ParochieSintJorisEindhoven/
Twitter:
Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken