De kerk is een zogenaamde ´Waterstaatskerk´. Waterstaatskerken zijn kerken die – grofweg – de eerste zeventig jaar van de 19e eeuw tot stand kwamen onder auspiciën van de ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Aan het begin van die eeuw stonden de Noord-Nederlandse katholieken voor de opgave weer kerken te bouwen, terwijl er nauwelijks ervaring was op dit terrein. Bovendien ontbraken financiën en fondsen. De overheid werd betrokken bij deze sociaal culturele vraag naar kerkgebouwen. In 1815 stelde Willem I het departement in van de Erediensten en het regende hier al spoedig van aanvragen om subsidies. Alleen al in Noord Brabant is het Ministerie van Waterstaat tot 1868 betrokken geweest bij de bouw of de restauratie van 230 katholieke kerken (nog afgezien dus van die van protestantse huize). Er trok een ware bouwgolf over het land. En het Ministerie van Waterstaat werd nauw betrokken bij de uitvoering van alle plannen omdat niet alle bouwmeesters technisch voldoende onderlegd waren. De goede ingenieurs zaten bij de Genie en bij Rijkswaterstaat. Zij maakten de ontwerpen en beoordeelden die van anderen.
De zogenaamde Waterstaatskerken zijn gebouwd in een stijl die men ´neo-classicisme´ ofwel ´barok classicisme´ noemt. De klassiek oudheid gold als inspiratiebron. Kenmerken van deze kerken -ook de onze- zijn: een tempelachtige zuilenfront met timpaan (= geveldriehoek), wit bepleisterde interieurs, boogramen en een veelhoekig torentje op het kerkdak.
Onder het pastoraat van pater Stas, Augustijn, wordt de kerk gebouwd door architekt K.G. Zocher en in 1840 gewijd door Mgr. Cornelis Baron van Wijkerslooth.
Zondag:
Op gewijzigde locaties, zie vieringen link.
Doordeweeks:
Websitelink vieringen:
http://www.deaugustinus.com/deaugustinus/index.php?id=9
Oudegracht 69
3511 AD, Utrecht
Tel: 030-2318545
E-mail: salvator@katholiekutrecht.nl
Website: http://www.deaugustinus.com/
Facebook:
Twitter: