Uw zoekresultaten

O.L.V. Hemelvaartkerk

In 1798 werd in ‘s-Heerenhoek en in 1801 in Kwadendamme een R.K. kerk gebouwd. De katholieken van Ovezande werden bij ‘s-Heerenhoek en Kwadendamme ondergebracht. Dit echter niet tot tevredenheid van de katholieken van Ovezande. Er gingen steeds meer stemmen op voor een eigen kerk.

Op 8 december 1846 werd de eerste brief gestuurd naar het Bisdom Haarlem over het stichten van een parochie in Ovezande. Hierop kreeg men echter geen gehoor. Maar in 1857 verleende Mgr. De Vree toestem¬ming tot het stichten van een parochiekerk, voorlopig echter nog als bijkerk van Kwadendamme. Nu werd er een commissie samengesteld, bestaande uit de pastoor van Kwadendamme en de heren Adriaan Pieterse Rijk, Dignus de Jonge, Hubertus Drijdijk en Jan Marinusse Rijk. Van de heer Adriaan Pieterse Rijk verkregen ze als gave, bij akte van 6 maart 1858, de benodigde grond voor de bouw van de kerk.

De 23ste april 1858 schonk dhr. Marinus Adriaanse Vermuë het terrein voor aanleg van een kerkhof. Alle andere katholieken droegen bij naar vermogen. Op 28 maart 1859 werd de eerste steen gelegd. Het is een zaalkerk met quasi-gotische vormen en de bouwsom bedroeg destijds f14.813-. Het was een ontwerp van dhr. Vogelpoel uit Utrecht en bood ruimte aan 250 zitplaatsen, nog geen grote kerk dus. Reeds op 23 november 1859 werd door deken Tho¬mas van ‘s-Heerenhoek de kerk ingewijd en onder bescherming gesteld van Maria ten Hemel¬opneming. Iedere zondag en op feestdagen werd een Heilige mis opgedragen Ook op woensdag was er een viering. Officieel werd de parochie op 28 juni 1873 zelfstandig. Juist een jaar later werd op 23 november 1860 het kerkhof door pastoor Wesselingh gewijd “sine pompa et concursu populi”.

Zaterdag:
Iedere laatste zaterdag van de maand 19.00 uur jongerenviering

Zondag:
9.30 uur

Doordeweeks:

Websitelink vieringen:
http://www.rkovezande.nl/index.php/informatie

O.L.V. Hemelvaartkerk
Hoofdstraat 60
4441 AE,
Tel: 0113-655214
E-mail: rk.ovezande@zeelandnet.nl
Website: www.rkovezande.nl
Facebook:
Twitter:
Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken