Uw zoekresultaten

Koepelkerk Heilige Maria van Altijddurende Bijstand

R.K. kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, destijds gebouwd als tweede parochiekerk in Bussum, aan de Brinklaan, direct ten noorden van het centrum. De bouw van de kerk was noodzakelijk omdat de St. Vituskerk voor een toenemend aantal katholieken te klein werd.

De kerk geldt als een belangrijk werk in het latere oeuvre van Jos Th. J. Cuypers (i.s.m. zijn zoon Pierre Cuypers Jr.) en is één van de drie koepelkerken die zij bouwden in de jaren 1920. De andere twee zijn de St. Laurentius in Dongen en de St. Agatha in Beverwijk. Deze drie kerken zijn zowel stilistisch (invloed van het (baksteen)expressionisme) als ruimtelijk (centraalbouw met koepel) sterk aan elkaar verwant.

In 1982 besloot het parochiebestuur om de H. Hartkerk en de St. Vituskerk te sluiten. De Mariakerk zou de functie van “citykerk” krijgen. De Josephkerk werd gehandhaafd. In 1998 is begonnen met de ingrijpende restauratie van de Mariakerk. Het dak van de koepel was slecht en werd voorzien van nieuwe rode pannen. Alle goten werden vervangen door nieuwe van koper. Het inwendige van de koepel werd grondig gereinigd, zodat de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar werden. Ook de glas-in-loodramen werden gerestaureerd, het lood was verpulverd. Dit gebeurde door glazenierbedrijf Hagemeier in Tilburg. Architect van Vliet uit Loosdrecht was verantwoordelijk voor alle werkzaamheden. De kosten bedroegen 2 tot 2,5 miljoen gulden (ca. 1 miljoen euro), waarvan de Provincie Noord-Holland de helft voor zijn rekening nam. De kerk stond op de Provinciale Monumentenlijst en is later aangemerkt als Rijksmonument. Op zondag 19 december 1999 is de Mariakerk weer in gebruik genomen. (Bron: Contactbrief voor Kerkenverzamelaars no 47-02/56-06)

Bijnamen van deze kerk zijn zowel “Koepelkerk” als “Mariakerk”.

Zaterdag:

Zondag:
10.00 uur.

Doordeweeks:

Websitelink vieringen:

Koepelkerk Heilige Maria van Altijddurende Bijstand
Brinklaan 40
1404 EW,
Tel: 035-6931591
E-mail: sec.rkmariaparochie@planet.nl
Website: http://www.heilige-drie-eenheid.nl/
Facebook:
Twitter:
Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken