In 1955 werd de parochie gesticht als onderdeel van de nieuwbouwwijk, die gestalte moest krijgen langs de Bilserbaan. In het ontwerp kwam de Via Regia als wijkdoorsnijdend element, die de overheersende positie van de Bilserbaan geheel zou overvleugelen. De kersverse bouwpastoor L.M.J.H. Claessens startte in 1956 met een noodkerk aan de Bilserbaan. Ervaring met het bouwkapelaanschap had Claessens reeds opgedaan in Huls. Hier bouwde hij een zaalkerk met halverwege een toren met de hoofdingang. De helft van het gebouw was in gebruik als kerk, de andere helft fungeerde als klaslokalen. Achter het altaar waren de ruimtes door een schuifwand van elkaar gescheiden. De titel Anna was gekozen vanwege het Annadal, waarin de kerk was gelegen en nabijgelegen ziekenhuis met dezelfde naam. Bovendien werd de naam van de moeder van Maria in de Mariastad Maastricht wel zeer passend geacht. De wijk moest toen nog grotendeels gebouwd worden. In het stedebouwkundig plan was al ruimte gereserveerd voor de definitieve kerk, samen met een grootse opzet van scholen en andere voorzieningen. Maar in 1957 werden de bouwplannen vertraagd, waardoor ook de noodzaak van een kerk op deze plaats ter discussie kwam. Vicaris-generaal Van Odijk vroeg zich zelfs af, of een grotere parochie in Belfort niet een verstandiger keuze zou zijn. Onderwijl begon de parochie goed te draaien; vanuit de moederparochie, H. Lambertus, kwamen op zondag zoveel mensen naar de noodkerk, dat er te weinig plaats overbleef voor de eigen parochianen. Omdat de bouwactiviteiten eveneens weer werden opgepakt, kwam het besluit door te gaan met deze parochie. Na het gereedkomen van de huidige kerk werd de noodkerk geschikt gemaakt als parochiezaal. In 1975 werd de grond verkocht aan een aannemer, die het gebouw sloopte.
Huidige kerk
Theo Boosten had al vanaf 1956 contact met de pastoor, omdat hij in de parochie woonde. Boosten leverde reeds in 1961 een plan. Nog in hetzelfde jaar kreeg het iets gewijzigde plan goedkeuring. In 1962 werd de bouw gegund aan P. Smeets uit Meerssen. De eerste steen werd gelegd op 14 juli 1963 door mgr. P. van Odijk. De kerk werd feestelijk in gebruik genomen op 17 juli 1964 in aanwezigheid van deken mgr. P.J.H. Jenniskens. In de kerk werd een liturgische nieuwigheid toegepast. In de rechterzijbeuk werden biechtstoelen gebouwd, die meer weg hebben van spreekkamers. Eén van de kamers is zo groot, dat er ruimte is voor een tafel en twee stoelen, zodat een echte biechtspreekkamer ontstond. Een tweede eigenaardigheid was de plaatsing van het sacramentsaltaar op de trappen van het priesterkoor en het vieringaltaar daar achter. Zo kwam de tabernakel tussen de priester en het volk in te staan, zoals Boosten al eerder deed in de Christus Koningkerk te Venray. De ambitieuze bouwplannen voor de omgeving bleken niet door te gaan. Het Groene Kruis gebouw staat aan de andere kant van het plein en de scholen zijn nooit gebouwd. Bovendien is het ontwerp van de wijk niet teruggekeerd in de parochiegrenzen, zodat het grondgebied nog steeds een vreemde lappendeken is. Wel kwam de pastorie naar ontwerp van Boosten, in 1967 gereed. Bovendien bleek de kerk goed bereikbaar, zodat veel (oud-)Maastrichtenaren vanuit België nog steeds hier ter kerke gaan. De goede accoustiek bleek zeer geschikt voor concerten, zodat de kerk ook daarvoor benut wordt.
Veranderingen
Het vieringaltaar, het sacramentsaltaar en het supedaneum werden voor 1978 verwijderd en vervangen door een verplaatsbaar altaar. De doopvont van hetzelfde ensemble stond op het koor aan de rechterzijde. Inmiddels staat hier een ambon naar ontwerp van Wiel Arets. In 1980 werd de relatief zachte vloerbedekking vervangen door de hardere Heugaveldtegels. De doopkapel, geplaatst in de linkerzijbeuk, werd na de komst van de doopvont van G. Eggen in 1993 opnieuw ingericht. De aanbouw, die ooit was ingericht met een privékapel en de sacristie, was reeds enige tijd in gebruik als parochiezaaltje. De gang fungeerde als sacristie. In 1999 werden plannen gemaakt om het geheel te vervangen door een gebouw naar ontwerp van het architectenbureau Boosten, Rats en Ritzen. In 2002 realiseerde men deze wijziging.
Dokter van Kleefstraat 12
6217 JJ, Maastricht
Tel: 043-343 29 29
E-mail: post@annalambertus.nl
Website: http://www.annalambertus.nl/Welkom.html
Facebook:
Twitter: