Uw zoekresultaten

Dymphnakapel

In het oudste register, dat nog van vóór 1400 dateert werd er reeds gesproken van een ‘Altare in Gageldonc’en wordt deze kapel als ‘castralis’ dus bij een kasteel behorend betiteld. Op grond van de stijlkenmerken van de huidige kapel schat men de bouwtijd van deze kapel op het begin van de zestiende eeuw. Zeker is echter, dat er reeds vroeger op deze plaats een kapel heeft gestaan. Zij wordt namelijk genoemd in de registers van Beneficiën (Kerkambten met een vast inkomen) in het aartsdiakonaat Kemperland en droeg toen de naam ‘Capella S. Marie in Gageldonck’. Voor de bediening van en het mislezen in de kapel was een inkomen van vijftig rijksguldens verbonden met de verplichting van vier H. Missen in de week.

De huidige naam is ‘Kapel H.H. Maria / Dymphna’. Er is namelijk een traditie dat de H. Dymphna, beschermheilige voor psychische zieketen (Alzheimer, depressies e.d. ) in de kapel vereerd werd. Zij was een Ierse koningsdochter, die leefde in de zevende eeuw.

Kapel H. Maagd Maria en H. Dymphna. Historische kapel in het noordwesten van Breda, in de wijk Haagse Beemden. Deze kapel, die wordt beheerd door een stichting, is dagelijks open. Vlakbij (ten oosten van) deze kapel bevond zich de Bethlehemkerk, die in 2016 buiten gebruik is gesteld.

De kapel staat lokaal bekend als Kapel van Gageldonk.

Dymphnakapel
Moerenpad 10
4824 PA,
Tel: 076 - 541 01 94
E-mail: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl
Website: http://www.augustinusparochiebreda.nl/
Facebook:
Twitter:
Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken