Uw zoekresultaten

Catharinakerk

De katholieke kerk in Barneveld, gelegen in het centrum, is vernoemd naar de patroonheilige Catharina van Alexandrië. Bij de hoofdingang van de kerk zit een Mariakapel dat bijna elke dag geopend is. Aan de kerk zitten het Catharijnecentrum en de pastorie. De pastorie is bewoond door de kapelaan.

Het Huidige kerkgebouw in Barneveld heeft alle vele decannia doorstaan. De kerkgemeenschap bestaat al vanaf 1795. Sinds het planten van de ‘Vrijheidsboom’ in Amsterdam in 1795, wist de katholieke gemeenschap in korte tijd een koetshuis met stal over te kopen. De stal werd omgebouwd tot klein kerkje en de koetshuis tot pastorij. De eerste herder van deze gemeenschap was pastoor Ten Brinke. Deze rijke pastoor heeft ervoor gezorgd dat de gemeenschap een goede start maakte.

Na drie herders trof pastoor Kaas in Barneveld de omgebouwde stal achter het schoutenhuis aan. Hij beschouwde het als zijn taak om voor katholiek Barneveld een nieuw Godshuis te bouwen. De pastoor kondigde in de krant aan “’t bouwen eener kerk met toren”. Op 9 november 1880 geschiedde “De plechtige consecratie der kerk … door Zijne Doorluchtige Hoogheid Monseigneur Andreas Ignatius Schaepman”. Tijdens de opening van deze kerk werd door de niet katholieke burgermeester Nairac twee wijwatervaten geschonken.

Pastoor Gowthorpe schreef in het archief van de parochie: ,,Prevoir c’est gouverner”. Regeren, dat is vooruitzien. Welnu hij was een man met een vooruitziende blik. De kerk van 1880 zou op den duur te klein worden; er moest een grotere komen, die op haar beurt weer voor uitbreiding geschikt zou zijn. Aanvankelijk droomde hij van een totaal nieuwe kerk, maar hiervoor kreeg hij niet de vereiste toestemming van Utrecht. Om die reden heeft de pastoor gevraagd de kerk te mogen ‘verbouwen’. In 1929 werd de hele kerk, behalve de toren, gesloopt en werd een nieuwe kerk opgebouwd. Maar de pastoor, die toch al moest goochelen met de financien om de bouw te kunnen bekostigen, werd geplaagd door een tegenvaller, doordat de balken van de toren niet meer deugden. Daarvoor kreeg hij toestemming en sindsdien is het silhouet van de toren veranderd. Toen de kerk klaar was, vroeg de pastoor verlof om de kerk te mogen ‘benediceren’ (= inzegenen). De reden waarom er geen officiële kerk-consecratie door de bisschop werd gedaan, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de pastoor eigenlijk geen toestemming kreeg om een nieuwe kerk te bouwen.

Zaterdag:

Zondag:
9:15 uur

Doordeweeks:
Dinsdag 9:00 uur

Websitelink vieringen:
http://stlucas.nu/vieringen1/

Catharinakerk
Langstraat 36
3771 BG,
Tel: 0342-412050
E-mail: barneveld.voorthuizen@stlucas.nu
Website: http://stlucas.nu/gebouw/barneveld/
Facebook:
Twitter:
Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kerk zoeken

Blij met Kerkpagina ?

Dat is fijn. Want wij zijn van plan om de beste website te worden voor kerken en kerkbezoekers!

– Gericht op kerk- en parochievernieuwing
– Alle kerken van Nederland
– Katholiek nieuwsmedium
– Een geheel vernieuwd design in aantocht
– Alle activiteiten en vieringen

Maar om dit te bewerken hebben we uw hulp nodig.

image

Kijk alvast uit naar ons nieuwe design!

Vergelijk Kerken